PRODUKTY
I POTRAWY
|
DOZWOLONE
|
PRZECIWSKAZANE
|
PIECZYWO
|
o dużej zawartości włókna roślinnego; czerstwe: żytnie,
razowe, chleb z otrębami, pieczywa chrupkie, żytnie
|
o
małej zawartości włókna roślinnego; świeże: pszenne jasne
bułki oraz chleb razowy na miodzie, pieczywo cukiernicze i
pół-cukiernicze
|
MĄKA
|
o
dużej zawartości włókna roślinnego, żytnia i pszenna
niskiego przemiału
|
o
małej zawartości włókna roślinnego: kukurydziana, pszenna,
ziemniaczana
|
KASZA
|
o
dużej zawartości włókna roślinnego, gryczana, jęczmienna,
płatki owsiane, jaglana (nieprzecierana), kiełki pszeniczne
|
o
małej zawartości włókna roślinnego: kukurydziana, manna
krakowska, ryż
|
MLEKO
|
odtłuszczone:
świeże i zsiadłe; kefir i jogurt odtłuszczony
|
tłuste:
kefir i jogurt z tłustego mleka
|
SERY
|
twaróg,
biały ser z chudego mleka
|
pozostałe
|
JAJA
|
białka
i żółtka w ilości do 2 sztuk na tydzień
|
duża
ilość żółtek
|
MIĘSO
|
chude:
cielęcina, wołowina, konina, królik
|
tłuste:
baranina, wieprzowina, podroby i dziczyzna
|
DRÓB
|
chude:
kura, kurczak, indyk
|
tłuste:
gęsi, kaczki, dzikie ptactwo
|
RYBY
|
dorsz,
karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś
|
pozostałe
ryby
|
WĘDLINY
|
chuda
szynka i polędwica
|
pozostałe
wędliny i wszystkie wyroby wędliniarskie oraz pasztety
|
KONSERWY
MIĘSNE
|
cielęcina
w galarecie, szynka konserwowa
|
wszystkie
pozostałe
|
MASŁO
|
świeże,
surowe w ilościach ograniczonych
|
topione,
solone nieświeże, świeże w przekraczających ilościach
|
ŚMIETANA
|
śmietanka
do 90% tłuszczu w ilościach ograniczonych
|
tłusta
śmietanka i śmietana
|
TŁUSZCZE
|
oleje
roślinne: słonecznikowy, arachidowy, sojowy, oliwa z oliwek
|
pozostałe
tłuszcze
|
ZIEMNIAKI
|
gotowane
i pieczone w łupinach, gotowane z wody purre z chudym mlekiem
|
smażone
frytki, odsmażane placki ziemniaczane
|
WARZYWA,
OWOCE, CUKIER
|
wszystkie
warzywa, wszystkie owoce, powidła, miód pszczeli, dżemy
niskosłodzone, galaretki; landrynki i dropsy w ograniczonych
ilościach
|
słodycze
zawierające tłuszcze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki,
ciastka, przetwory wysokosłodzone
|
PRZYPRAWY
|
liście
laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sok z cytryny,
pozostałe przyprawy
|
brak
|
NAPOJE
|
odtłuszczone
mleko, napoje fermentowane z odtłuszczonego mleka, maślanka,
napary z ziół, słaba herbata, kawa zbożowa bez cukru
|
alkoholowe,
tłuste, kakao, mocna kawa i herbata
|
ZUPY
|
na
wywarach z włoszczyzn, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka
|
na
tłustych wywarach: z kości, mięsa z ryb i drobiu, zaprawiane
zasmażką
|
DODATKI
DO ZUP
|
z
dozwolonych kasz, ziemniaki, dozwolone pieczywo
|
smażone
grzanki, groch, lane kluski, makarony, zabronione kasze
|
POTRAWY
MIĘSNE
|
gotowane,
duszone bez dodatku tłuszczu, smażone bez tłuszczu, pieczone w
folii, mięso duszone lub zapiekane z jarzynami lub kaszami
|
smażone
na tłuszczu
|
POTRAWY
Z RYB
|
gotowane,
w galarecie z odtłuszczonego wywaru, faszerowane, pieczone w
folii
|
smażone
na tłuszczu
|
POTRAWY
Z WARZYW
|
surówki,
soki, gotowane, suszone, bez tłuszczu
|
smażone,
duszone z tłuszczem
|
POTRAWY
Z MĄKI
|
leniwe
pierogi, z chudego twarogu, kopytka, pierogi z owocami w
ograniczonych ilościach
|
smażone,
odsmażane, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, kluski z białej
mąki pszennej
|
POTRAWY
Z KASZ
|
dobrze
ugotowane, nie przecierane, zapiekane
|
zasmażane
|
SOSY
|
na
wywarze z włoszczyzny, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i
drobiu, sos koperkowy, cytrynowy itp.
|
tłuste,
na tłustych wywarach, zaprawione zasmażkami, śmietaną, majonez
itp.
|
DESERY
|
surowe
owoce, kompoty bez cukru, galaretki, budynie na odtłuszczonym
mleku
|
torty,
kremy, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele
|