Dieta bogatoresztkowa

PRODUKTY
I POTRAWY

DOZWOLONE

PRZECIWSKAZANE

PIECZYWO

o dużej zawartości włókna roślinnego; czerstwe: żytnie,
razowe, chleb z otrębami, pieczywa chrupkie, żytnie

o
małej zawartości włókna roślinnego; świeże: pszenne jasne
bułki oraz chleb razowy na miodzie, pieczywo cukiernicze i
pół-cukiernicze

MĄKA

o
dużej zawartości włókna roślinnego, żytnia i pszenna
niskiego przemiału

o
małej zawartości włókna roślinnego: kukurydziana, pszenna,
ziemniaczana

KASZA

o
dużej zawartości włókna roślinnego, gryczana, jęczmienna,
płatki owsiane, jaglana (nieprzecierana), kiełki pszeniczne

o
małej zawartości włókna roślinnego: kukurydziana, manna
krakowska, ryż

MLEKO

odtłuszczone:
świeże i zsiadłe; kefir i jogurt odtłuszczony

tłuste:
kefir i jogurt z tłustego mleka

SERY

twaróg,
biały ser z chudego mleka

pozostałe

JAJA

białka
i żółtka w ilości do 2 sztuk na tydzień

duża
ilość żółtek

MIĘSO

chude:
cielęcina, wołowina, konina, królik

tłuste:
baranina, wieprzowina, podroby i dziczyzna

DRÓB

chude:
kura, kurczak, indyk

tłuste:
gęsi, kaczki, dzikie ptactwo

RYBY

dorsz,
karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś

pozostałe
ryby

WĘDLINY

chuda
szynka i polędwica

pozostałe
wędliny i wszystkie wyroby wędliniarskie oraz pasztety

KONSERWY
MIĘSNE

cielęcina
w galarecie, szynka konserwowa

wszystkie
pozostałe

MASŁO

świeże,
surowe w ilościach ograniczonych

topione,
solone nieświeże, świeże w przekraczających ilościach

ŚMIETANA

śmietanka
do 90% tłuszczu w ilościach ograniczonych

tłusta
śmietanka i śmietana

TŁUSZCZE

oleje
roślinne: słonecznikowy, arachidowy, sojowy, oliwa z oliwek

pozostałe
tłuszcze

ZIEMNIAKI

gotowane
i pieczone w łupinach, gotowane z wody purre z chudym mlekiem

smażone
frytki, odsmażane placki ziemniaczane

WARZYWA,
OWOCE, CUKIER

wszystkie
warzywa, wszystkie owoce, powidła, miód pszczeli, dżemy
niskosłodzone, galaretki; landrynki i dropsy w ograniczonych
ilościach

słodycze
zawierające tłuszcze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki,
ciastka, przetwory wysokosłodzone

PRZYPRAWY

liście
laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sok z cytryny,
pozostałe przyprawy

brak

NAPOJE

odtłuszczone
mleko, napoje fermentowane z odtłuszczonego mleka, maślanka,
napary z ziół, słaba herbata, kawa zbożowa bez cukru

alkoholowe,
tłuste, kakao, mocna kawa i herbata

ZUPY

na
wywarach z włoszczyzn, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka

na
tłustych wywarach: z kości, mięsa z ryb i drobiu, zaprawiane
zasmażką

DODATKI
DO ZUP

z
dozwolonych kasz, ziemniaki, dozwolone pieczywo

smażone
grzanki, groch, lane kluski, makarony, zabronione kasze

POTRAWY
MIĘSNE

gotowane,
duszone bez dodatku tłuszczu, smażone bez tłuszczu, pieczone w
folii, mięso duszone lub zapiekane z jarzynami lub kaszami

smażone
na tłuszczu

POTRAWY
Z RYB

gotowane,
w galarecie z odtłuszczonego wywaru, faszerowane, pieczone w
folii

smażone
na tłuszczu

POTRAWY
Z WARZYW

surówki,
soki, gotowane, suszone, bez tłuszczu

smażone,
duszone z tłuszczem

POTRAWY
Z MĄKI

leniwe
pierogi, z chudego twarogu, kopytka, pierogi z owocami w
ograniczonych ilościach

smażone,
odsmażane, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, kluski z białej
mąki pszennej

POTRAWY
Z KASZ

dobrze
ugotowane, nie przecierane, zapiekane

zasmażane

SOSY

na
wywarze z włoszczyzny, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i
drobiu, sos koperkowy, cytrynowy itp.

tłuste,
na tłustych wywarach, zaprawione zasmażkami, śmietaną, majonez
itp.

DESERY

surowe
owoce, kompoty bez cukru, galaretki, budynie na odtłuszczonym
mleku

torty,
kremy, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele